Werkwijze

Onze mondhygiënistes werken volgens een duidelijk protocol of werkwijze.
We beginnen bij de basis en pakken het onderliggende probleem bij de wortel aan.
Doelstelling:  een frisse mond, goed gewortelde tanden en kiezen en gezond tandvlees.

Bezoek u de mondhygiënist, dan zal het tandvlees een cijfer krijgen.
Dit cijfer is de DPSIscore (Dutch Periodontal Screening Index). Dit is een landelijk afgesproken code voor de conditie van tandvlees en kaakbot. Uw tandvlees krijgt een cijfer!
Score 0   = gezond
Score 1   = tandvlees bloeding bij aanraken (gingivitis)
Score 2   = tandvlees bloeding bij aanraken én tandsteenophoping (gingivitis)
Score 3-  = pockets van 4-5 mm., dit wil zeggen botverlies (parodontitis)
Score 3+ = pockets van 4-5 mm. met teruggetrokkentandvlees (parodontitis)
Score 4   = pockets van 6 mm en dieper (parodontitis) 

Heeft uw tandvlees DPSI score 0, 1 of 2
Dan is een preventieve behandeling voldoende.
De behandeling zal bestaan uit reiniging, voorlichting en preventie.

Krijgt uw tandvlees score 3-  3+ of score 4?
Dan is er een behandeling door de mondhygiënist nodig om parodontitis een halt toe te roepen.

Problemen in de mond zijn meestal te wijten aan tandplaque. Dagelijks vormt zich een wit/gele laag tandplaque op ieders tanden. Deze laag bestaat uit bacteriën die gaatjes (cariës) en tandvleesontstekingen ofwl gingivitis kunnen veroorzaken. Een mondhygiënist kan deze plaquelaag verwijderen en tips geven voor dagelijks onderhoud om de vorming van tandplaque te voorkomen of te verminderen.

Ophopende tandplaque kan leiden tot gingivitis.
Gingivitis kan vervolgens parodontitis veroorzaken. Meer daarover leest u hieronder:

Gingivitis / tandvleesontsteking (DPSI 1-2)
Ophopende tandplaque kan leiden tot ontstoken tandvlees (gingivitis). Ontstoken tandvlees is rood, wat gezwollen en bloedt snel. Dit is te verhelpen door professionele gebitsreiniging. Door goede mondhygiëne en op de juiste manier te poetsen, is gingivitis te voorkomen. Gingivitis is echter een veelvoorkomend probleem, maar liefst 90% van de volwassenen heeft hier in meer of mindere mate last van. Gelukkig is behandeling eenvoudig.

Parodontitis / kaakbotontsteking (DPSI 3-  3+  4)
Bij parodontitis is niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook het onderliggende kaakbot. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan staan en uit vallen. Parodontitis breekt de fundering van uw gebit af, maar geeft nauwelijks pijnklachten. Symptomen bestaan uit teruggetrokken tandvlees, een vieze smaak of slechte adem en ruimte tussen tanden en kiezen of loszittende tanden en kiezen. Maar liefst 45% van de 35-plussers krijgt parodontitis. Dit proces is onomkeerbaar en behandeling is noodzakelijk om het eigen gebit te behouden. We hanteren onderstaand protocol om de situatie van uw gebitsfundering in kaart te brengen en om te behandelen met behoud van gezond eigen gebit als doel.

Uiteraard stemmen we onze behandeling af op de behandeling van de tandarts. We werken nauw samen en rapporteren uw tandarts over onze behandeling. Dat betekent echter niet dat u alleen welkom bent na doorverwijzing. U kunt ook op eigen initiatief een afspraak maken met Mondhygiënistenpraktijk Boxmeer. Meestal worden behandelingen door een mondhygiënist vergoed door de zorgverzekeraar. U kunt dit terug vinden in de polisvoorwaarden. Mondhygiënistenpraktijk Boxmeer begint bij de basis. Onze mondhygiënisten behandelen niet alleen de klachten, maar pakken ook de achterliggende oorzaak aan en pakken het probleem bij de wortel aan. Behandelingen voeren wij veelal onder verdoving uit, zodat u redelijk ontspannen in de stoel ligt. We werken hierbij volgens het protocol van de Vereniging voor Parodontologie (N.V.v.P).

De titel 'Mondhygiënist' is beschermd en mag alleen gevoerd worden na het afronden van de HBO-opleiding tot mondhygiënist.