Behandeling

Een goede mondhygiëne draagt bij aan kwaliteit van leven. Een frisse mond; dat wil toch iedereen? Mondhygiënistenpraktijk Boxmeer werkt samen met u aan een schone mond en een fris mondgevoel. 

Gezond tandvlees 
Gezond tandvlees heeft een licht roze kleur en ligt stevig en strak om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan de tanden en kiezen, er is een ruimte tussen tandvlees en tanden aanwezig; de sulcus of pocket. In de gezonde situatie is deze ruimte maximaal 3 mm. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden tijdens poetsen, eten of gebruik van tandenstokers.  

Gingivitis ofwel ontstoken tandvlees, is rood, slap en gewollen. Vaak gaat ontstoken tandvlees bloeden bij poetsen, eten of flossen. Toch hoeven deze verschijnselen niet altijd duidelijk aanwezig te zijn. U kunt dus ontstoken tandvlees hebben, zonder dat u hier iets van merkt. De oorzaak van tandvleesontsteking is tandplaque, ofwel een wit-gele laag bacteriën. Deze plaque laag is moeilijk te verwijderen. Als regelmatig een beetje plaque blijft zitten na het tandenpoetsen, dan is de kans groot dat een tandvleesontsteking ontstaat. Dit komt in meer of mindere mate voor bij 90% van de mensen wereldwijd. Door een tandvleesonsteking komt het tandvlees wat losser rondom de tanden en kiezen te liggen, ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of flossen. De sulcus of pocket raakt ook gevuld met tandplaque, en als gevolg daarvan kan deze pocket dieper worden. Zo gaat de groei van tandplaque verder onder het tandvlees en wordt de pocket dieper. Het kaakbot raakt aangetast, ofwel het kaakbot raakt betrokken in de ontsteking. Dit heet parodontitis. Van het ontstaan van parodontitis merkt u meestal niets.
Parodontitis komt voor bij ongeveer 45% van de volwassenen. Het is een ontsteking van het kaakbot, uw gebitsfundering raakt dus aangetast. 11% van de volwassenen heeft zelfs een zeer ernstige vorm van parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten, waardoor het lang onopgemerkt kan blijven.

Behandeling van gingivitis of parodontitis.
De hoofdoorzaak van tandvlees- of kaakbotontsteking is tandplaque ophoping. De mondhygiënist is HBO-opgeleid en goed getraind om tandplaque en tandsteen te verwijderen. Zij reinigt grondig  uw tanden en verdiepte pockets. Verwachten we dat dit gevoelig zal zijn, dan bespreken we de mogelijkheid van een lokale verdoving. Echter, een professionele gebitsreiniging is niet voldoende. Naast de gebitsreiniging passen we uw dagelijkse zelfzorg aan.  

Maar ik ben bang, wat nu... 
Patiënten die angst ervaren bij een tandheelkundige behandeling hebben onze speciale aandacht. We nemen graag extra tijd, leggen duidelijk uit en hebben begrip voor uw angst. Samen met u werken we aan een goede mondgezondheid. Want, een gezond en schoon gebit geeft minder kans op ontstekingen en cariës in de toekomst.