Algemeen

Je bezoek de mondhygienst om een schoon en fris gebit te behouden en te krijgen. Tandvlees speelt hierin een belangrijke rol. Gezond tandvlees heeft een licht roze kleur en ligt stevig en strak om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan de tanden en kiezen, er is een ruimte tussen tandvlees en tanden aanwezig; dit noemen we de sulcus of pocket. In een gezonde situatie is deze ruimte maximaal 3 mm. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden tijdens poetsen, eten of gebruik van tandenstokers.  

Ontstoken tandvlees (gingivitis) is rood, slap en gewollen. Vaak gaat ontstoken tandvlees bloeden bij poetsen, eten of flossen. Toch zijn deze verschijnselen niet altijd duidelijk aanwezig. Je kunt dus ook ontstoken tandvlees hebben zonder dat je hier iets van merkt. De oorzaak van tandvleesontsteking is tandplaque, ofwel een wit-gele laag bacteriën. Deze plaque laag is moeilijk te verwijderen. Als regelmatig een beetje plaque blijft zitten na het tandenpoetsen, dan is de kans groot dat een tandvleesontsteking ontstaat. Dit komt in meer of mindere mate voor bij 90% van de mensen wereldwijd. Door een tandvleesonsteking komt het tandvlees wat losser rondom de tanden en kiezen te liggen, ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of flossen. De sulcus of pocket raakt ook gevuld met tandplaque, en als gevolg daarvan kan deze pocket dieper worden. Zo gaat de groei van tandplaque verder onder het tandvlees en wordt de pocket dieper. Het kaakbot raakt aangetast, ofwel het kaakbot raakt betrokken in de ontsteking. Dit heet parodontitis. Van het ontstaan van parodontitis merk je meestal niets.

Behandeling van gingivitis of parodontitis
De hoofdoorzaak van tandvlees- of kaakbotontsteking is dus tandplaque ophoping. De mondhygiënist is HBO-opgeleid en getraind om tandplaque en tandsteen te verwijderen. Zij reinigt grondig jouw gebit en verdiepte pockets. Verwachten we dat dit gevoelig zal zijn, dan bespreken we de mogelijkheid van een lokale verdoving. Naast deze professionele gebitsreiniging is dagelijkse gebitsreiniging noodzakelijk. We leggen je graag uit hoe je dit zelf goed en zorgvuldig kunt doen.

Wat is het parodontium?
Het parodontium is het 'ophangapparaat' waarmee tanden en kiezen vastzitten in jouw mond. Dit bestaat uit de gingiva, de alveolaire mucosa, het wortelcement, het parodontaal ligament en het kaakbot. Gingiva is een ander woord voor tandvlees. De gingiva gaat over in de alveolaire mucosa, wat het flexibele slijmvlies is van de wangen en binnenzijde van de lippen. Op de wortels van de tanden en kiezen zit een dun laagje cement, het wortelcement. Aan dat wortelcement hechten allemaal hele kleine vezels waarmee de tanden en kiezen vastzitten aan het kaakbot, het parodontaal ligament. Een hele ingewikkelde verbinding waarmee de tanden en kiezen vastzitten in je mond. Iets waar we heel erg zuinig op moeten zijn. (Bron: NVVP)

Angst voor mondzorgbehandelingen
Patiënten die bang zijn voor een tandheelkundige behandeling, krijgen speciale aandacht. We nemen graag extra tijd, leggen duidelijk uit wat we doen en hebben begrip voor jouw angst. Samen werken we aan een goede mondgezondheid. Immers: een gezond en schoon gebit geeft minder kans op ontstekingen, cariës en problemen in de toekomst.

Folders Ivoren Kruis

graphic elements
loading