Ontstoken tandvlees

Jouw gebit heeft een aantal belangrijke functies zoals afbijten en kauwen van voedsel. Verder bepaalt jouw gebit een deel van je uiterlijk. Bij een mooi gebit hoort een gezonde gebitsfunderering.
Gingivitis en parodontitis zijn veelvoorkomende ontstekingen aan de gebitsfundering.

Tandplaque
Tandvlees ontsteking komt veel voor. Tandplaque is de hoofdoorzaak van een tandvleesontsteking. Tandplaque bestaat voornamelijk uit bacteriën. In een mond bevinden zich altijd bacteriën. Zelfs als je niets zou eten of drinken groeit er tandplaque op de tanden. De voorkeursplaats voor tandplaque is ter plaatse van de tandvleesranden en tussen de tanden. Omdat tandplaque dezelfde kleur heeft als de tanden, is het moeilijk te zien.
Tandplaque is een heel zachte laag op uw tanden. Deze is door middel van poetsen te verwijderen. Poets je te kort, of met een verkeerde techniek, dan kan er tandplaque op de tanden achterblijven. Deze tandplaque verkalkt tot tandsteen. Tandsteen kun je zelf niet verwijderen. 

Gingivitis
Tandplaque vorming ter plaatse van de tandvleesrand, zorgt voor ontsteking van jouw tandvlees. Dit stadium heet ginigvitis. Kenmerken van ontstoken tandvlees zijn: rood slap en gezwollen tandvlees. Tevens sluit het tandvlees niet meer strak rondom de tanden en kiezen. Gingivitis kom voor bij ongeveer 50% van de mensen. De mondhygiënst is de aangewezen professional binnen de mondzorg om gingivitis het voorkomen of te verhelpen. 


Parodontitis
Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld, zal dit overgaan naar een ontsteking van het kaakbot, ookwel parodontitis genaamd. Onderzoek toont aan dat 43% van de 20-plussers parodontitis heeft, waarvan 11% een ernstige vorm. Parodontitis (kaakbotontsteking) is een ontsteking aan de fundering van het gebit. De oorzaken hiervan lopen uiteen: bacteriën, mondhygiëne, erfelijke belasting, roken, stress, voeding en algehele gezondheidsstatus. De ontsteking onstaat wanneer bacteriën zich ophopen bij de tandvleesrand. Een onvoldoende dagelijkse verzorging kan daarvan de oorzaak zijn. De onsteking begint bij de tandvleesrand en breidt zich uit naar het onderliggende kaakbot. Het kaakbot gaat verloren, waardoor tandvlees terugtrekt en tanden en kiezen los komen te staan en verloren kunnen gaan.
Kaakbotontsteking gaat over het algemeen niet gepaard met pijn. Behandeling door een mondhygiënist is noodzakelijk om botverlies stop te zetten. De conditie van tanden en omringend weefsel wordt in kaart gebracht om de exacte behandeling te bepalen. Behandeling bestaat uit intensieve reiniging, eventueel onder verdoving, gevolgd door een uitgebreide poetsinstructie.

De mondhygiënist is de aangewezen professional om gingivitis en parodontitis in kaart te brengen, te behandelen en stop te zetten, met als doel goed gewortelde tanden en kiezen. Nu een schoon en fris gebit en behoud van jouw eigen gebit op de lange termijn.

Afspraak maken of bel 0485 53 03 03